Mitä on aikido?

Aikido, suomennettuna ”Harmonisen voiman tie”, on yksi japanilaisista budolajeista, ja sen on kehittänyt Morihei Ueshiba (1883-1969). Aikido pyrkii puolustautumaan vahingoittamatta hyökkääjää pysyvästi, joten oman voiman sijaan tekniikat perustuvat tasapainon horjuttamiseen, hyökkääjän voiman hyväksikäyttämiseen ja pyöreään liikkeeseen. Tämän vuoksi aikido sopii kaikille iästä, kunnosta ja koosta riippumatta. Sitä harjoitellaan eri puolilla maailmaa, joten harjoitteleminen onnistuu pitkin maailmaa.

Aikidossa harjoitellaan väkivallatonta itsepuolustusta, mutta sen varsinainen päämäärä liittyy itsepuolustuksen sijaan itsensä voittamiseen. Aikidon tarkoitus on ymmärtää väkivallan mielettömyys ja etsiä väkivallan sijaan rauhanomaisia tapoja ristiriitojen ratkaisemiseen. Pyrkimyksenä on suojella elämää, ei vahingoittaa muita.

Yleisesti sanotaan, ettei aikidossa kilpailla, mikä on osin totta. Aikidossa on kuitenkin olemassa tyylisuunta nimeltä Shodokan Aikido, joka sisältää kilpailua. Tätä tyylisuuntaa harjoitellaan Suomessa Akaalla. Ki-aikidossa taasen on kilpailutoimintaa mmm. Japanissa ja USA:ssa, muttei Suomessa. Aikikai-aikidossa kilpailua ei ole.

Pääasiassa Suomessa harjoitellaan Aikikai-aikidoa, mutta muista tyylisuunnista ainakin Shodokan Aikidoa ja Ki-aikidoa voi harjoitella Suomessa.

Lähteet:

www.aikidoliitto.fi/aikido/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ki-Aikido

www.akaankamppailijat.fi/fi/SHODOKAN AIKIDO/

en.shodokanaikido.com/dojos/